تازه ها

نویسنده : دیو اندرسون

مترجمان: پرویز درگی، آرش رضاپور، مرتضی امیرعباسی، زهرا پاک آئین 
تعداد صفحات : 180 صفحه

نوبت چاپ : اول

سال نشر : 1397
قیمت : 17000 تومان

توضیحات کتاب :

كتاب حاضر، حكايت شركتهايي است كه با استخدام افراد "ميان‌مايه"، و "مغزهاي كوچك زنگ‌زده" شكست خود را تضمين مي‌كنند!

نترسيد. اين كتاب نمي‌تواند شركت شما را به شكست برساند. اين كتاب مي‌آموزد چگونه در مصاحبه‌هاي استخدام، افراد "ميان‌مايه" مي‌توانند خود را به‌عنوان افراد كارآزموده و زبده به شما معرفي كنند. بكوشيد از اين افراد رودست نخوريد! همچنين مي‌گويد چگونه كارآزموده‌ها و زبده‌ها، به مرور كنار گذاشته مي‌شوند و ميان‌مايه‌ها بر صدر مي‌نشينند؛ چرا حرفه‌اي‌ها شركتها را ترك مي‌كنند، و مديران نمي‌توانند شركتها را رشد و تعالي بخشند.

"چم‌وخم استخدام" يعني همين كتاب، هم يك كتاب آسيب‌شناسي براي شركتها است، و هم درمانهاي كاملاً عملي و اجرايي براي مديران دارد. اين كتاب آنچنان شفاف، عيني، زنده و ملموس، نكته‌ها و ظرايف استخدام را نشان مي‌دهد كه از تيزبيني مؤلف شگفت‌زده مي‌شويد. مؤلف چگونه توانسته است تا اين حد جزئي، دقيق و با ريزبيني، خطاي شركتها و سازمانها را به رخ كشد. از آن مهمتر، چگونه براي هر يك از اين خطاها، راه‌حلهاي درخشان دارد! آن هم راه‌حلهايي كه ساده و قابل اجراست.

مديران با مطالعه‌ي اين كتاب به سهولت مي‌توانند شركت خود را به شركتي بالنده تبديل كنند؛ اگر دستورالعملهاي اين كتاب را براي استخدام به ‌كار بندند.

 

محتواي كتاب "چم‌وخم استخدام"

ديو اندرسون، مؤلف كتاب چم‌وخم استخدام"، شاهكار كم‌نظيري تقديم مديران كرده است. با مطالعه‌ي اين كتاب تصور مي‌كنيد كه اندرسون در شركتهاي ايراني نيز حضوري فعال داشته و دارد؛ چون به موضوعاتي پرداخته است كه در شركتهاي ايراني هم جاري و ساري است.

بواقع، شركتها در ايران و در خارج از كشور، روند مشابهي را طي مي‌كنند؛ هم براي شكست، مسيرها كاملاً مشخص است، و هم براي بالندگي، شركتها بايد مسير استخدام را تصحيح كنند.

بارها به‌عنوان مشاور شركتهاي بزرگ، متوسط و كوچك، عين خطاهايي را كه مؤلف (ديو اندرسون) معرفي كرده است، به وضوح ديده‌ام. براي مثال، قدم اول براي استخدام، درج آگهي است. اين رويه‌اي كاملاً جاافتاده، معمول، و مرسوم است.

اما بشنويد از مؤلف كتاب كه مي‌گويد: تنها يك مدير تنبل است كه آگهي در روزنامه منتشر مي‌كند و منتظر مي‌ماند تا بهترينها به سويش بيايند. طبق برآوردها، آگهيهاي استخدام براي %30 از ضعيف‌ترين كاركنان در هر حوزه جذاب هستند. بنابراين، اگر شما موفق به استخدام بهترين از بين آن %30 شويد، باز هم فقط بهترين از ميان بدترينها را انتخاب كرده‌ايد.

امتياز اصلي اين كتاب آن است كه از آغاز راه يعني جذب، مصاحبه و استخدام افراد عالي، ده راهبرد دارد بدون حاشيه‌پردازي و توضيحات خسته‌كننده. به علاوه شما در هر راهبرد، با شاخصها، معيارها و استانداردها آشنا مي‌شويد. اين شاخصها، معيارها و استانداردها آنچنان وضوح دارد كه هر كارمند ساده‌اي مي‌تواند با داشتن اين فهرست، شركت شما را بررسي كند. بدين‌رو، اين كتاب را مي‌توان "كتاب طلايي مشاوران منابع انساني" ناميد.

ضرباهنگ واژه‌ها و عبارتهاي كتاب، شوك‌آور است. صفحه‌ي 27 را بخوانيد: راهيابي افراد پرحاشيه، ميان‌مايه و كودن را به تيمتان دشوار و دشوارتر كنيد. خواهيد گفت چگونه؟ پاسخ اين است كه "چم‌وخم استخدام" را اجرا كنيد.

هشدار مي‌دهد: همه، بخصوص افراد قوي، هنگامي كه مجبور باشند محل كارشان را با افرادي شريك شوند كه نمي‌توانند به‌درستي از عهده‌ي كار برآيند، وظايف خودشان را نمي‌توانند انجام دهند، از ياري رساندن به تيم براي رسيدن به اهدافش سر باز زده و احساس بي‌ارزشي و كوچك شمردن مي‌كنند و در نهايت، اعتبار شخصي شما به‌عنوان رهبر كاركنانتان زير سؤال مي‌رود.

واژگان خاص اين كتاب بي‌نظير است. براي مثال با نوعي از شركتها آشنا مي‌شويد كه "شركت دولت رفاه" نامگذاري مي‌كند. كتاب، جزء به جزء اين ويژگيها را برشمرده و آن را معرفي مي‌كند.

 

ويژگيهاي شركت دولت رفاه يا "مغزهاي كوچك زنگ‌زده"

شركت دولت رفاه، يعني جايي كه افراد قوي همه‌ي توانشان را صرف تقويت افراد ضعيف مي‌كنند، 9 ويژگي دارد كه عبارتند از:

1ـ افزايش حقوق شكل آئيني پيدا كرده و افراد براي رسيدن به آن تلاش نمي‌كنند.

2ـ پاداش سال نو صرفاً به اين دليل پرداخت مي‌شود كه سال نو است، نه چون افراد تلاش بيشتري كرده‌اند.

3ـ 

...

9ـ مديران، كاركنان ضعيف را براي طولاني‌مدت تحمل مي‌كنند.

 

آيا دوست داريد توصيه‌ي اندرسون (مؤلف كتاب) را بدانيد؟ از تر و خشك كردن كاركنان ضعيف و تن‌پرور دست برداريد. چرا كه ضعيف‌ترين كاركنان، بيشترين زمان، توجه و مساعدت را دريافت مي‌كنند. دليلش هم اين است كه تمام وقت مديران صرف تلاش بيهوده براي "ارتقاي كاركنان مصيبت‌بار" به "كاركنان ميان‌مايه" مي‌شود. چنين سياستي يك پيام خطرناك به بهترين كاركنانتان مي‌دهد: وقتي كه كارهايتان را به شكل عالي انجام دهيد، بايد انتظار زمان و توجه كمتري داشته باشيد.

گستره‌ي دانايي اين كتاب در آن است كه بدون ملامت كردن، طعنه و گلايه، در قالبي نرم و آسان، هشدارهايي مي‌دهد گزنده كه گاه بنيان شركتها را به زير سؤال مي‌برد. براي مثال از قربانيان اصلي تبعيض در شركتها مي‌گويد و بخوبي نيز آن را تشريح مي‌كند.

 

قربانيان اصلي تبعيض در شركتها

ديو اندرسون، مؤلف كتاب به صراحت مي‌نويسد: متأسفانه در بسياري از سازمانها، كاركنان قوي بيشتر از كاركنان ضعيف مورد بدرفتاري قرار مي‌گيرند. پيش از آنكه انكار كنيد. به سه سؤال زير پاسخ دهيد:

الف. بيشتر وقت خود را با چه كسي سپري مي‌كنيد؛ با افراد قوي يا افراد ضعيف؟‌

ب. در شركت شما مشتريان خوب به كدام كارشناس فروش داده مي‌شوند؟

ج. با كاركنان تيمتان چطور صحبت مي‌كنيد (افراد قوي - افراد ضعيف)

 

بارها در كتابها، سخنرانيها، و مشاوره‌هايم در هيأت‌مديره‌ي سازمانها تأكيد كرده‌ام كه جك ولش، مدير افسانه‌اي قرن بيستم، سه دستورالعمل كاملاً مشخص براي منابع انساني دارد؛

1ـ نيروي شايسته استخدام كنيد.

2ـ نيروي شايسته را به‌كار شايسته بگماريد.

3ـ از سر راه كاركنان شايسته كنار برويد.

 

دكتر بهزاد ابوالعلايي، دوست ارجمند و دانشمندم، در اين ارتباط كتاب ارزشمندي را به‌تازگي روانه‌ي بازار كرده‌اند با عنوان "از سر راه كاركنان كنار برويد." اين دقيقاً همان دستورالعمل سوم جك ولش است.

متأسفانه بارها و بارها در شركتها ديده‌ام كه "نيروهاي شايسته" براي كارهايي به مراتب نازل به‌كار گرفته مي‌شوند كه هم براي شخص و هم سازمان تبعات ناگواري دارد. با كناره‌گيري اين شايستگان راه براي افراد ميان‌مايه باز است كه بر صدر نشينند. نتيجه را نيز خودتان حدس بزنيد.

خاطرم هست سالها پيش، گزارشهاي متعدد و مكرري از يك نيروي پشت گيشه‌ي بانك به روابط‌عمومي ارسال مي‌شد. از اينكه با رئيس بانك و همكارانش بويژه مشتري‌هاي فراوان به جدال و نزاع مي‌پردازد. پس از جابه‌جايي وي به واحد تحقيقات روابط‌عمومي، به يكباره مديران بانكها افزون بر نگراني، احساس كردند كه تيم تحقيقاتي قوي در بانك استخدام شده است. بله، همين تك نيروي مزبور، عرصه‌ي كار حرفه‌اي را براي مديران بانك تنگ كرده بود. او فارغ‌التحصيل اقتصاد دانشگاه شهيد بهشتي بود. بنا به روال، بايد مدتها در گيشه كار مي‌كرد. وضعيتي كه اصلاً با روحيه‌ي تحقيقاتي اين نيرو سازگار نبود. صرفاً با جابه‌جايي اين نيروي شايسته، به يكباره بانك مزبور توانسته بود از گزارشهاي ارزشمندي بهره‌مند شود كه بانك پيش از آن تصور مي‌كرد بايد يك تيم تحقيقاتي با سرمايه‌گذاري سنگين استخدام كند!

خاطرم هست كه سرپرست فروش يك شركت پخش و توزيع مي‌گفت، نيرويي كه مناسب نبوده، به بخش ديگري ارجاع داده است. وقتي دليل ارجاع را پرسيدم متوجه شدم كه نيروي ضعيفي بوده. وقتي صفحات اين كتاب را ورق زدم، ديدم كه مؤلف نوشته است: افراد ضعيف فقط دور خودشان مي‌چرخند و كارها را خراب مي‌كنند و بدتر از همه باعث مي‌شوند كه بقيه به اين فكر بيفتند كه مديريت شركت ضعيف است. فوت كوزه‌گري اندرسون اين است: مهمترين دليل گردش بالاي نيروها، استخدام اشتباه است.

 

فرم و ريخت‌شناسي كتاب چم‌وخم استخدام

با مطالعه‌ي اين كتاب - چم‌وخم استخدام - لذت مي‌بريد. كتاب مزبور يك هديه‌ي استثنايي براي مديران بويژه مديران منابع انساني است كه مي‌توانند با تكيه به آن، هم آسيبها را در شركت رصد كنند، و هم راه‌حلها را به‌كار اندازند. كتابي كه تا پايان كار استخدام، رفيق و همدم شماست با خوش‌نيتي براي آنكه بتوانيد سازمانتان را به بالندگي برسانيد.

هر فصل با آسيب‌شناسي شركت آغاز مي‌شود، كادر به كادر، سكانس به سكانس با وضعيت شركت آشنا مي‌شويد. پس از آن با كادر مجزايي به نام "فوت‌فن" روبه‌رو خواهيد شد كه راه‌حلي است اثربخش.

نويسنده‌ي كتاب هركجا لازم بوده از طنز، داستان، خاطره، فيلم سينمايي مشهوري كه ديده يا شنيده‌ايم استفاده مي‌كند تا بتواند به‌سرعت و به بهترين وجه، منظورش را به خواننده انتقال دهد و در ذهنها حك كند.

پايان هر فصل، حاوي سؤالات فصل است. اين پرسشها هم در بر گيرنده‌ي محتواي فصل است، و هم تمريني است چالش‌برانگيز. شما را برمي‌انگيزد تا بيش از پيش، شركت و سازمانتان را رصد كنيد، نقطه‌ضعفها را به‌دقت فهرست كنيد، در جستجوي راه‌حلهاي خلاقانه برآييد تا "استخدام بهترينها" صورت گيرد.

بارها تكرار كرده‌ام كه نيروي ارزان، گران تمام مي‌شود، و اين كتاب مي‌گويد: گرانترين افراد در فهرست حقوق و دستمزد شما، آنهايي نيستند كه بيشترين دريافتي را دارند بلكه، آنهايي هستند كه كمترين بهره‌وري را دارند.

بارها تكرار كرده‌ام كه "منابع انساني شايسته، سرمايه‌ي اصلي شركتها هستند"، و اين كتاب مي‌گويد: صرف‌نظر از اينكه چشم‌انداز و استراتژي شما چقدر درخشان باشد، مادامي كه افراد ناشي، احاطه‌تان كرده باشند، نمي‌توانيد به مقصودتان برسيد. به همين دليلي استخدام بايد مهمترين بخش شرح وظايف شما باشد.

اين كتاب، پاشنه آشيل شركتها را در قالب يك داستان مي‌گويد. اگر شما راننده‌ي اتوبوسي باشيد كه تازه شروع به حركت كرده و ناگهان يكي از لاستيكها بتركد، مطمئناً صدمه مي‌بينيد، اما احتمالاً اين آسيب جدي نخواهد بود. اما اگر اتوبوس با سرعت 145 كيلومتر در ساعت حركت كند و در اين حين لاستيك بتركد، عواقبش فاجعه‌بار خواهد بود. در مورد كاركنان ضعيف هم اوضاع بر همين منوال است. هنگامي‌كه كار شما روي غلتك مي‌افتد، بيشتر از ناحيه‌ي كارمندان ضعيف‌تان آسيب خواهيد ديد. بنابراين، اگر بيش از حد مشغوليت ذهني با چنين افرادي داشته باشيد، دقيقاً در زماني كه در اوج هستيد، شما را به زير خواهند كشيد.

فصل نهايي يعني فصل 10، جمع‌بندي تمام فصلهاي نه‌گانه است. هر زمان فرصت كرديد، فصل پاياني را مرور كنيد. راه‌حلهايي معجزه‌آسا نصيبتان خواهد شد.

در پايان شايسته است از آقايان احمد آخوندي، مدير توانا و داناي انتشارات بازاريابي، و محسن جاويدمؤيد، سردبير پرتلاش "دوماهنامه‌ي توسعه مهندسي بازار"، بابت ويراستاري و تمام مراحل چاپ و نشر كتاب سپاسگزاري مي‌كنم.

تقاضا مي‌كنم توصيه و نظرات خود را براي در نظر گرفتن چاپهاي بعدي كتاب از طريق زير به ما برسانيد:

•سايت شخصي پرويز درگي:  www.dargi.ir

•نشاني ‌اينترنتي: info@TMBA.ir

•سايت انتشارات بازاريابي: www.marketingPublisher.ir

•نشاني اينترنتي: info@marketingPublisher.ir

•نشاني انتشارات بازاريابي: تهران، خيابان آزادي (شرق به غرب)، بعد از خوش شمالي، كوچه نمايندگي، پلاك 1، واحد 10

•با شماره‌ي تلفكس: 66431461(021)

•با شماره‌ي تلفنهاي: 66431637(021) و 66434055(021)

•با شماره‌ي تلفن همراه شخصي‌ام: 09121994281‌

 

سبز باشيد

پرویز درگی